Shibori 

Shibori is een term die gebruikt wordt voor de Japanse manier om papier of textiel te verven. Er is een breed scala aan manieren om papier of stof te vouwen, draaien, vaststikken of binden voordat je gaat verven. Hierbij kun je bijvoorbeeld touwtjes, elastiekjes, wasknijpers, klemmen of knikkers gebruiken. En er zijn minstens even veel effecten die je hiermee kunt bereiken.

De verschillende technieken worden in twee groepen ingedeeld. De eerste is die waarbij met behulp van naald en draad een ontwerp wordt gemaakt. Bij de tweede groep wordt de stof voor het verven gevouwen, bij elkaar gebonden of geklemd. Bij deze workshop leer je in de ochtend hoe je met papier een verrassend ontwerp kunt maken. Het papier dat hier gebruikt wordt is speciaal voor deze techniek gekozen.

De middag staat in het teken van het werken met stof waarbij ook andere materialen en hulpmiddelen kunnen worden ingezet. Het proces van totstandkoming is deels onvoorspelbaar, waardoor er verrassende effecten kunnen ontstaan.